FOSDEM 2010

-- En konferanserapport skrevet av Salve J. Nilsen <sjn@kaizendo.org>

Formålet mitt med turen til FOSDEM var todelt – holde en presentasjon av mitt prosjekt "Kaizendo", og hjelpe til på informasjons-bordet til The Perl Foundation.


For meg var foredraget det viktigste, der jeg ønsket å fortelle om prosjektet og (om mulig) finne folk som var interessert i å bidra på noe vis. Første-stegs «Community building» med andre ord. Prosjektet er i startfasen så det var fint å få muligheten til å drive markedsføring.

 

Nesten like viktig var det å hjelpe The Perl Foundation (TPF) med å gjøre Perl-prosjekter synlige på friprog-konferanser. Perl-miljøet har vært innadvendt i mange år nå, med nesten utelukkende fokus på sine egne arrangementer. Turen til FOSDEM 2010 var det første organiserte «bruddet» med denne vanen. TPF sin marketing-gruppe (der jeg følger med og prøver å bidra) har jobbet med å sette samme en «konferanse-pakke» som lokale Perl Mongers grupper (brukergruppene i Perl-verdenen) og andre interesserte kan ta i bruk for å skape synlighet, og som vi nå fikk prøvd ut for første gang.

 

Forberedelser og avreise, fredag


Dette var min første tur til FOSDEM, samt mitt første konferanseforedrag for mitt eget prosjekt, så jeg brukte en del tid på forberedelser. Før avreise fikk jeg gjennomført to prøveforedrag (på FreeCode og for Sveinn S. Svendsen, prosjektets høyre hånd) samt samlet inn tips fra et par drevne foredragsholdere, og mange av innspillene fra disse ble tatt i bruk i sluttforedraget.


Avreise var fredag 11:45 og turen gikk i lag med et par andre i friprog-miljøet i Oslo, hovedsakelig fra Redpill Linpro, Opera Software og Nordaaker Ltd. Fredag kveld ble tilbragt på FOSDEM sitt offisielle Beer Event på «Delirium Café», et utested med 2000+ ølsorter. Masse spennende diskusjoner utover kvelden med alskens temaer. Mye gikk mye rundt Perl – en konsekvens av at jeg satt med flere andre Perl-folk, men også Kaizendo, økonomi og tillitsbygging i nettverk. Spesielt inspirerende var det å få positive inntrykk for prosjektet, gjerne etter en tydelig «aha-opplevelse» der personens ansiktsuttrykk endret seg markant.



Restaurantområdet i Brussels, like ved Delirium Café

 

En av disse opplevelsene fikk jeg fra Geoff som jeg også traff på Delirium. Etter å ha hørt på meg i 4 minutter fortalte han kona hans var lærer og at han var svært interessert i det jeg fortalte. Deretter utvekslet visittkort - jeg hadde laget et spesielt for prosjektet. Jeg håpet at kortene ble nyttige, og det ble de. Fredagen ble avsluttet sent med et kort måltid og litt foredrag-fiksing.

FOSDEM, markedsføring av Perl, lørdag

Opp 07:15 for dusj og frokost, og så ut for å komme seg til ULB (l'Université libre de Bruxelles.) Var på plass på TPF sitt bord litt før klokken og kom raskt i gang med å svare på spørsmål og å gi et godt inntrykk til alle som kom forbi. Vi var flere rundt bordet, inkludert Gabor Szabo, Dave Cross og Erik Colson.


Vi hadde med oss «informasjons-postkort» med konferanse-datoer og et utvalg av interessante prosjekter. Kortet var en smule rotete men rik på informasjon, noe som flere satte pris på. Selv tok jeg med et visittkort som vi ga til folk som var positive til Perl. Vi hadde også penner og informasjon om Dutch Perl Workshop og Belgian Perl Workshop. Den største «conference swag» suksessen var likevel "Tuitene." Vi delte ut små tre-polletter med teksten TUIT på, og forklarte folk at «I'll do it when I get around to it» ble til «I'll do it when I get a round tuit.» Vitsen brukes mye i Perl-miljøene der «Tuits» er et uttrykk for ledig oppmerksomhet eller tid «I don't have any tuits now.» Disse slo veldig an og flere kom innom i løpet av konferansen bare for å finne et par eksemplarer til seg selv og sine venner. «Viral marketing» av beste sort!


Utover ettermiddagen fikk vi også satt opp en prosjektør for å synliggjøre oss enda mer. I etterkant så vi at denne hjalp så mye for tiltrekking av oppmerksomhet at vi bestemte oss for å notere suksessen for senere gjentagelse.


Med visittkortene, tuitene og info-kortet så mener jeg TPF gjorde en god jobb for å tiltrekke seg oppmerksomhet rundt Perl Mongers og aktivitetene som foregår i Perl-miljøet. Suksess!


En annen positiv side var at jeg kom i kontakt med mange som også la merke til materialet for mitt eget prosjekt. Dette ledet flere ganger til spørsmål og utdeling av visittkort.


Da jeg ikke satt ved Perl sitt bord jobbet videre med presentasjonen eller deltok på foredrag. Verdt å nevne var et par OpenOffice.org API-foredrag der jeg kom i kontakt med en av utviklerne. Målet mitt her var å lære om man kan bruke OpenOffice som et redigeringsverktøy som også tar høyde for klassifisering av innhold. Utvikleren nevnte at funksjonaliteten jeg trengte faktisk var i ferd med å lages. Positivt svar med andre ord, og en lead som bør følges opp senere.


Lørdagskvelden ble tilbragt på en god restaurant, med utprøving av nye øltyper og god mat. Kom hjem før midnatt for å få nok søvn før søndagen.

FOSDEM, markedsføring av Kaizendo, søndag

Ankom konferanseområdet i 10-tiden og fikk med meg et par korte foredrag og brukte litt tid ved Perl-bordet. Det viktigste denne dagen var uten tvil presentasjonen, så jeg sørget for å komme tidlig til lighting talks-rommet og brukte tiden min der til en siste gjennomgang av materialet og timingen.

Kort om prosjektet: Formålet er å lage et verktøy som gjør det mulig å skrive lærebøker som tilbyr individuelt tilpassede tekster. F.eks. ved å ha kapittelvariasjoner spesielt tilrettelagt for dyslektikere eller raske lesere, eller der teksten støtter opp under hva læreren mener er den beste måten å fortelle om et tema, didaktisk og pedagogisk. Det er mange flere detaljer, og en del av dem rakk jeg å trekke frem på foredraget. Video-opptak av foredraget er blitt lagt ut her:

http://www.youtube.com/watch?v=UmWC-m55_mg

Salen var ca. halvfull (80-100 personer), men siden jeg var i «få dette overstått» modus, så jeg rakk ikke å registrere folks reaksjoner underveis. Etterpå møtte 5-6 folk opp for å prate med meg. Vi skyntet oss ut, og der svarte jeg spørsmål om mål og ambisjoner, hvordan få tak i tekster, finansiering, hva hver av oss synes om dette. Til slutt fikk alle fikk visittkort. Min opplevelse var at folk fikk positive inntrykk og jeg håper de velger å følge opp (mitt mål er å følge opp også, men i etterkant slo det meg at jeg skulle ha bedt om epostadressene deres.) Sluttinntrykket mitt er at foredraget gikk rimelig godt på tross av små tekniske problemer og litt nervøsitet, og at jeg fikk formidlet poenget mitt ganske godt. Enkelte ting kan selvfølgelig forbedres (engelsk språkforståelse, timing og bedre slides, mer teknisk innhold) men i sum er jeg positiv.


Siste par timene gikk med på å få i seg litt mat og passe på Perl-standen frem til konferanseslutt.


Sluttinntrykk, konklusjon


FOSDEM var en givende positiv opplevelse for meg og det var morsomt både å holde foredrag og å hjelpe på TPF sitt informasjons-bord. Størrelsen på konferansen var imponerende (det var proppfullt og køer overalt) og jeg fant svært mye interessant på programmet. Jeg hadde håpet på å få med meg mer, men å være mannskap og å pusse på foredrag tok for mye oppmerksomhet. Hvorvidt markedsføringen av Kaizendo virket vil vise seg senere, men om noen av de jeg pratet med viser interesse utover det initielle så vil jeg si turen var en suksess. I det minste har jeg et video-opptak fra en konferanse som jeg kan henvise til senere!

Til slutt vil jeg takke NUUG Foundation for støtten til å dra til FOSDEM. Den var svært velkommen og gjorde en stor innflydelse for meg, både motivasjonsmessig og økonomisk.