[NUUG Foundation logo]

Hjem
Informasjon
Reisestipend
Prosjekter
Dokumenter
Kontakt
Linker
• Norsk
  English

RSS [RSS]
Facebook [F]

Sist endret 2013-04-24 15:25
webmaster@nuugfoundation.no

Reisestipend GoOpen 2013 - rapporter

Rapport fra Øystein B. Jakobsen

Her er et sammendrag av mine erfaringer fra GoOpen Arctic. Ettersom Cherry er kona mi og vi var sammen, skriver jeg dette for oss begge.

Av foredragene kan jeg fremheve Torgeir Waterhouse's foredrag med tittelen "Is the free internet under siege". Jeg har vært en internett-aktivist i lang tid og kjenner de fleste argumentene og hendelsene, men Torgeir satte det hele i en svært god sammenheng. Jeg fikk frysninger, og følte enda sterkere at det haster med å beskytte fundamentet til nettet.

Vi fikk også presentert Google Summer of Code. Ettersom det er aktuelt for meg å arrangere hackathons, friprog prosjekter og sommerjobber er deres metoder og verktøy - Melange deriblant - av interresse.

Håkon Wium Lie's foredrag var kjent stoff, men alltid artig.

Shafika Isaacs snakket nydelig engelsk, og hadde et godt budskap. Hun trakk inn hvordan teknologi ble brukt for å skape varig endring for utviklingsland og regioner.

Jeg var på NUUG foredraget til Richard Stallman tidligere, og hans foredrag var mye det samme. Jeg hadde dog gleden av å være vert en dag i Oslo, og fikk ny innsikt. Under konferansen ble jeg klar over at partneren hans Dora hadde brekt armen, og jeg og Cherry var mye med dem.

Det var en hendelse under paneldebatten den kvelden som jeg lærte mye av. Debatten var opphetet, men deltagerne snakket egentlig om forskjellige ting, og jeg lærte verdien av å være fokusert på budskapet, og ikke minst hva du sier i forhold til hva du ønsker å oppnå.

I mine diskusjoner ble jeg også overbevist om å ta større ansvar i å beskytte våre grunnleggende friheter, og det var på denne konferansen jeg aksepterte å ta førsteplassen på stortingslista til Piratpartiet fra Håkon Wium Lie. Inntil da hadde jeg sittet på gjerdet, etter det var jeg all-in.

Konferansen ga meg ikke bare kunnskap, men også den ekstra følelsen av hastverk for nødvendigheten av å beskytte det frie nettet.

Mvh
Øystein B. Jakobsen

Rapport fra Cherry Jakobsen

Jeg gikk glipp av endel av foredragene for å holde Dora med selskap mens Richard gjorde hans greie.

Jeg lærte spesielt forskjellen mellom fri programvare og åpen kildekode, Richard var tydelig på det.

Han lærte meg også verdien av å være prinsippfast, men også den personlige prisen som må betales. Hvis en virkelig skal fjerne seg fra proprietær programvare og overvåkning, kan det ha en sterkt isolerende effekt. En kan ikke bruke mobiltelefon, Facebook, vanlige PCer eller noe. Det er viktig at noen kjemper for prinsippene selv om de ikke får anerkjennelse for å ta den kampen. Jeg kan også si at det er ikke et offer som jeg er i stand til å gjøre selv.

Jeg observerte også fragmenteringen i fri kultur verdenen. En fragmentering som virker å være basert både på ideologiske forskjeller, hvor små forskjeller kan bli store hindre (f.eks. Stallmanns kritikk av Ubuntu), men også at alle har begrensede resurser og kan kun bidra til sine egne prosjekter. Selv om alle var enige i at Sugar var et flott prosjekt, var det ingen tilstede som virket å ha resurser til å bidra inn.

Jeg kommer fra Filippinene, og det er svært godt å se at det er mange som bruker av sitt liv for å få et bedre og friere samfunn. I Filippinene har vi ikke resurser for å jobbe med grunnleggende teknologier og prinsipper, men vi kommer til å nyte godt av det frie som skapes. For mange i Europa er det enkelt å bare betale for programvare eller musikk, men for dem er det ikke så enkelt. Jeg håper å kunne dele de mentalitetene, erfaringene og tankene fra konferanser som denne med mine kolleger og venner der nede.

Med vennlig hilsen
Cherry Jakobsen